Tot ce trebuie sa stiti despre pompe de caldura aer – apa
S-a discutat foarte mult despre pompe de caldura aer – apa, ca alternativa mai noua pentru incalzirea locuintelor. Multi proprietari de case care au optat pentru instalarea unei astfel de pompe de caldura, sunt foarte multumiti de echipamentul ales.
Exista insa si proprietari care se gandesc o astfel de pompa de caldura, dar inca mai cauta informatii. Doresc sa fie bine informati pentru a se asigura ca aceasta este cea mai potrivita solutie pentru locuinta lor.
In randurile care urmeaza, veti avea posibilitatea de a descoperi cele mai importante informatii despre pompele de caldura aer-apa. Astfel, puteti intelege daca sunt alegerea potrivita pentru dvs., cititi acest text.
De ce alegem pompele de caldura aer – apa?
Inainte de a intra in detalii despre motivele pentru care merita facuta aceasta alegere, trebuie sa cunoasteti si celelalte tipuri de pompe de caldura. Exista asadar: pompe de caldura aer – apa, pompe de caldura apa – apa, pompe de caldura sol – apa, si pompe de caldura aer – aer.
Si acum, daca va intrebati de ce sa alegeti pompele de caldura aer – apa, aveti motivul in continuare. Mai simplu spus, instalarea acestui tip de pompa de caldura necesita cea mai mica investitie, iar efectele de incalzire sunt la fel de bune ca si la celelalte tipuri. In plus, acest sistem poate fi aplicat la 90% din toate structurile.
Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa?
Daca vreti sa aflati modul de functionare al unei pompe de caldura aer – apa, acesta este prezentat in continuare.
Practic, fiecare pompa de caldura preia energie dintr-un mediu exterior si o transfera in interiorul cladirii, pe acelasi principiu ca un aparat de aer conditionat. Seamana chiar cu un aparat de aer conditionat, in conditiile in care pompa de caldura are o unitate exterioara si una interioara.
Deci, prin chiar numele sau intelegem ca acest sistem de pompa de caldura foloseste aerul exterior ca sursa de energie.
Acest ciclu incepe atunci cand gazul R32 in stare lichida intra in evaporator, unde isi schimba starea agregata in contact cu temperatura exterioara si se evapora. Apoi, sub forma de gaz, ajunge la compresor, care il comprima si astfel il incalzeste.
Incalzit, gazul merge apoi la condensator unde devine din nou lichid si prin schimbatorul din Modulul Hidro transfera caldura in apa pentru incalzire, apoi gazul revine si ciclul incepe din nou.
Care este secretul rentabilitatii lor?
In primul rand, trebuie sa stiti ca este nevoie de mai multe investitii pentru a instala un sistem de pompa de caldura decat un sistem de incalzire clasic. Cu toate acestea, cu o utilizare adecvata, veti folosi de pana la 5 ori mai putina energie decat prin incalzirea casei cu orice alt sistem de incalzire . Ce inseamna acest lucru? Ei bine, in fiecare luna facturile vor avea preturi mai mici.
Un exemplu: pentru 1kw de energie electrica se obtine pana la 5kw de energie termica, ceea ce face ca pompa de caldura sa fie foarte eficienta in comparatie cu centralele electrice, unde raportul este de 1:1.
Cu toate acestea, este important de retinut ca functionarea si eficienta pompei de caldura depind de o serie de factori. Amintim exemple precum izolatia, modul in care a fost construita casa dvs., materialele pe care le-a folosit etc.
In concluzie: pompele de caldura economisesc pana la 75% din energia termica in comparatie cu sistemele conventionale de incalzire.
Cat spatiu poate incalzi o pompa aer-apa?
Pompa de caldura aer-apa are o gama larga de temperatura de functionare si poate incalzi chiar si un spatiu de cateva sute de metri patrati!
Asadar, indiferent ca aveti o casa pe un singur nivel cu mai multe camere, sau ca aveti casa construita pe doua nivele (parter + etaj sau parter + mansarda), sau ca are trei nivele (Parter + 2 etaje), pompa de caldura aer – apa este perfecta. Va incalzeste si va raceste locuinta fara probleme, astfel incat sa va bucurati de tot confortul.