Ce elemente cuprinde o proiectare instalatii HVAC?
In cazul in care va ganditi sa optati pentru o instalatie HVAC cu siguranta aveti nevoie de o proiectare instalatii HVAC. Ce este HVAC si de ce este necesara o proiectare a instalatiei HVAC puteti afla citind acest articol pana la final.
Elementele care fac parte dintr-o proiectare HVAC
In mod evident, majoritatea persoanelor care aud o discutie despre sistemul HVAC se gandesc automat la aerul conditionat. Este oarecum firesc acest lucru in conditiile in care aerul conditionat este o parte componenta a sistemului HVAC.
Sistemul HVAC are urmatoarele componente: H (Heating care inseamna incalzire), V (Ventilation – ventilatie) si AC (Aer conditionat). Acestea sunt asadar elementele sistemului HVAC.
In cazul in care aveti de gand sa instalati un astfel de sistem in propria locuinta, aveti nevoie de o proiectare instalatii HVAC. Exista specialisti care se ocupa de realizarea proiectului necesar pentru ca aceste elemente ale sistemului sa fie instalate. In lipsa unui sistem insa, nu se va putea efectua lucrarea.
In plus, expertii care se ocupa de lucrarea de proiectare a instalatiei HVAC va pot recomanda solutiile perfecte. Acestia va pot recomanda de exemplu aparatul de aer conditionat care vi se potriveste sau sistemul de ventilatie.
Sunt necesare toate cele trei elemente?
Multe persoane care au doar aparatul de aer conditionat nu au optat pentru o proiectare instalatii HVAC. Acest lucru insa este necesar in momentul in care se doreste instalarea intregului sistem care mai cuprinde si ventilatia dar si incalzirea locuintei. Despre aceste trei elemente ale unui sistem HVAC vom discuta in randurile de mai jos.
Incepem prin a aduce in discutia incalzirea (Heating -H). Se stie faptul ca in Romania, majoritatea cladirilor sunt incalzite cu o centrala termica, cu convectoare sau cu o pompa de caldura. Aceste echipamente sunt necesare pentru incalzirea locuintei si sunt folosite pe timpul sezonului rece. Pe timpul verii insa, nu mai sunt folosite pentru ca temperatura aerului este foarte ridicata si in casa dar mai ales afara.
Apoi, exista sistemul de ventilatie (Ventilation – V), care este de asemenea o parte a sistemului HVAC. Acesta este deosebit de important in conditiile in care inlocuieste aerul vechi si statut din incapere cu aer curat si proaspat. Scopul unui astfel de sistem este fara doar si poate, acela de a oferi un aer de o calitate superioara in incapere.
In momentul in care sistemul de ventilatie este functional, sunt prevenite umezeala si mucegaiul din cladire. In plus se va preveni aparitia unor boli cum ar fi astmul bronsic de exemplu.
Proiectare Instalatii HVAC
Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si aparatul de aer conditionat (AC). Acesta este ultimul element care face parte din componenta sistemului HVAC. Aparatul de aer conditionat este deosebit de important pe timpul sezonului cald. Ajuta proprietarii sa obtina in casa o temperatura a aerului la un nivel confortabil.
Aparatele de aer conditionat pot fi folosite si in cladirile de birouri, in restaurante, in sali de sport sau alte cladiri. Acestea trebuie sa fie montate neaparat de catre persoane cu calificare in aceasta activitate si cu experienta.
Concluzie
Sistemul HVAC cuprinde asadar nu doar aerul conditionat ci si ventilatia si incalzirea. Daca doriti un astfel de sistem in propria locuinta, alegeti sa colaborati cu expertii. Inainte de toate are loc o proiectare instalatii HVAC. Ulterior are loc si instalarea sistemului.